вторник, 29 юли 2008 г.

Атеросклерозата - едно от най-значимите заболявания днес!

Атеросклерозата представлява съдово заболяване и е едно от най-значимите заболявания днес.

Малко обща информация: кръвоносните съдове в човешкият организъм основно се делят на вени и артерии. Вените вливат кръв в сърцето, а артериите изнасят. Артериите са съдове със задебелена мускулна стена, по-жилави и по-гъвкави. Причината е повишеното налягане в тях. Тук говорим за големите артерии, като не взимаме предвид малките алтериоли.

В новоредения човешки организъм лумена на артерията е съвършено чист и гладък. Съдът е гъвкъв и стегнат, живо пулсира в такт със сърдечните свивания.

Мастните капки, които кръвта пренася понякога се отлагат по вътрешната страна на съда. Тази мастна капка може да бъде резорбирана и "отмита", или да бъде калцифицирана с времето. Във втория случай се получава ПЛАКА, която остава на това място за цял живот и процеса е необратим.

С течение на времето се натрупват много такива плаки, които даже се припокриват една с друга. Съда става твърд, пулсациите не са толкова отчетливи, еластичността му е силно намалена. При натик директно върху съда се чува и усеща пукане, причинено от раздробяването на плаките, покриващи лумена му.

Когато сърцето се свие (систула), изтласканата кръв се излива в кръвоносната система, като се увеличава обема на кръвта в нея, съответно кръвното налягане (систулно налягане). В този момент съдовете се "подуват", като това поема увеличения обем на кръвта. Този механизъм се нарушава с времето поради намалената еластичност на съдовете. Другия механизъм за корекция на налягането, който се повлиява пряко от атеросклерозата е периферното съдово съпротивление. Съдовете имат определена еластичност и твърдост, които се коригират динамично, чрез промяна на тонуса на мускула в съдовата стна. При наличие на множество плаки, корекцията на тонуса на мускулатурата не може да въздейства и това повлиява долната граница (диастолно налягане). Едно от основните и най-чести оплаквания при пациентите с атеросклероза е именно есенциалната хипертония.

Атеросклерозата иска време, за да се образуват плаките по съдовете. Както вече споменахме при новороденото съдовете са чисти и нямат нито една плака. При възрастните хора в повечето случаи съдовете са твърди, чупливи и почти плътно запълнени с атеросклеротични плаки (в различна степен разбира се).

Доказана е появата на начални аимптоми на атеросклерозата дори при деца на 8 годишна възраст! Това означава, че профилактиката на атеросклерозата трябва да започне възможно най-рано.

Много хора под думичката "атеросклероза" разбират старческа демеция, намаляването на възможността за запомняне на скорощни събития и факти (не помни, какво е ял вчера, но с подробности разказва събития от преди 20 години). Това е неправилно и е едно от най-осезаемите ефекти от развитието на атеросклерозата. При едни се засягат мозъчните съдове и мозъка страда от недостиг на хранителни вещества и кислород, при други - страдат сърцето или други вътрешни органи. Поведенческите фактори са видими и забележими, това е причината за подобно объркване.

Като цяло атеросклерозата не застрашава пряко живота на индивида. Спешните състояния са от спукване на съд (поради намалената еластичност и/или повишеното артериално налягане) - т.е. инфарктът и/или инсултът. По същество разликата между тези състояния е в локализацията. Инфаркт може да се получи във всеки един вътрешен орган, фаталните и най-чести са такива са в сърцето. Представлява запушването на коронарен съд, по-този начин възпрепятстването на кръвотока към сърцето. Инсултът представлява процес в мозука, причинен от съдово запушване (исхемичен инсулт) или съдово разкъсване и излив на кръв, която притиска мозъка (хеморагичен инсулт). И двете състояния са спешни и животозастрашаващи!

България е на 1-во място по сърдечно-съдови заболявания! Тук причина номер едно за смъртността са инфарктите и инсултите. Причините са:

* Изключително ниска здравна култура у българина;
* Некомпенсирано и ЛОШО лечение на хроничните заболявания като цяло, в частност и сърдечно-съдовите;
* Некачествено обслужване от страна на медицинския персонал, поради смешно ниското заплащане;
* В България трябва да се напише пряка причина за смъртта, която трябва да е свързана с жизнено важен орган. Такива са инфарктът и инсултат (най-честите). Поради тази причина, при много недоуточнени причини за смърт се поставя подобна диагноза, което рязко обърква статистическите данни

Въпреки неточностите в статистиката, ниската здравна култура и др., истината е, че сърдечно-съдовите заболявания наистина са номер едно от хроничната заболеваемост. Колкото и да ми е неприятно, горепосочените фактори са истина! Колкото и да се премълчават.

Малко уточнение, на което не знам къде трябва му е мястото: ЛЕЧЕНИЕТО на есенциалната хипертония е НЕПРЕКЪСНАТО и продължава през ЦЕЛИЯТ ЖИВОТ на пациента! Такова нещо като -" днес не ме боли главата, следователно нямам кръвно и няма да си пия хапчетата" се назовава като "НИСКА ЗДРАВНА КУЛТУРА"! Хипертонията (есенциална) е хронично заболяване, което изисква непрекъснато лечение, периодични профилактични прегледи, непрекъснато проследяване на състоянието на болния и при необходимост - уточняване на терапията (ОТ СПЕЦИАЛИСТ!). Лечението на есенциалната хипертояния в България е безплатно и се заплаща от Здравната каса. Оправданията с липсата на средства са също НИСКА ЗДРАВНА КУЛТУРА. Това, че Vasopren се заплаща от здравната каса, а други средства (може би по-добри) - не се заплащат, не значи, че лечение не трябва да има! Това са безпочвени оправдания, които отново говорят лошо за самия пациент.


михов.инфо

Няма коментари: