неделя, 27 юли 2008 г.

Закуската

Старите хора могат да се окажат прави, като казват, че закуската е най-важното ядене през деня. Здравните изследвания показват, че пропускането на сутрешното похапване може да причини сърдечно-съдови проблеми и затлъстяване.

Британски учени са установили, че иначе здрави, но кльощави жени, които избягват да закусват повишават по този начин нивата на холестерола и намаляват сензитивността на организма си към инсулина, който се грижи за регулиране на кръвната захар. Освен това в дните, в които се пропуска яденето след ставане от сън, хората правят обилни обяди, което не само, че не води до отслабване, ами причинява и затлъстяване и разширяване на стомашните стени.

Д-р Хамид Фарши от Нотингамския университет в Обединеното кралство е категоричен, че закусването на ядки, цели зърнени храни и сереали води директно към отслабване. Други учени смятат, че такова виждане е крайно и няма връзка между отслабването и яденето на закуска на гореизборените храни. Въпреки това всички са единодушни, че закусването има кратко- и дългосрочни здравословни ползи.

Една от краткосрочните ползи е поддържане на нормални нива на холестерол и инсулин в кръвта. Друга е осигуряването на необходимите калории, от които организма се нуждае между 8 и 12 ч. сутринта и избягването на големите, калорични обеди и вечери. Като цяло закуската спомага за поддържането на високо темпо на обмяна на веществата и нормална телесна маса.

Дългосрочните ползи се състоят в избягването на затлъстяването и концентрацията на холестерол, които са основни фактори за развитието на множество заболявания на сърдечно-съдовата, дихателната, храносмилателната и др. системи.
Д-р Фарши завършва своя труд като подчертава, че ако човек яде сутрин това, което яде на обед или вечер ползите от закуската се губят.

Активните бодибилдъри задължително закусват. За първото от петте или шест хранения през деня се препоръчват омлети, мляко, плодови салати, пълнозърнени храни, ядки и пр.


rosieknowsbest.blogspot.com

Няма коментари: