четвъртък, 31 юли 2008 г.

Лечебната сила на соковете

Разбира се, това се отнася само за прясно изцедените, натурални сокове.

Ето как действат на организма ни някои от тях.
• Ябълковият сок се препоръчва при захарен диабет, заболявания на сърдечно-съдовата система, бъбреците, черния дроб, дизентерия, хроничен колит, подагра, ревматизъм, атеросклероза, камъни в бъбреците и жлъчката. Той е идеалната ободряваща напитка при усилен умствен труд. Помага за изхвърлянето от организма на тежки метали. Освен това е богат на пектин, който намалява нивото на холестерола в кръвта и подобрява храносмилането.

• Сокът от диня е прекрасно средство срещу отоци, свързани с проблеми в сърдечно-съдовата система и бъбреците.

• Сокът от кайсии е богат на калий и усилва сърдечния мускул и редовната му консумация може завинаги да ви избави от аритмия.

• Прасковеният сок има подобно действие и също помага при аритмия. Той се препорбчва още при малокръвие. Успокоява стомаха при обострен гастрит и други заболявания.

• Сокът от круши унищожава микробите и е изключително полезен при камъни в бъбреците.

• Гроздовият сок може да се пие за възстановяване на изтощена нервна система, при умора и отпадналост. Влияе изключително добре на черния дроб, бъбреците, като ги изчиства от токсините. Освен това филтрира кръвта и намалява съдзржанието на холестерол.

• Сокът от вишни се пие при запек, подобрява обменните процеси, стимулира организма, усилва апетита и се използва като отхрачващо средство.

• Нарът и сокът му са изключително полезни заради общо усилващото си действие. Те подпомагат възстанобяването на организма след заболяване и операции, ефикасни са при малокръвие.

• Сокът от касис е идеален за авитаминоза, малокръвие, гастрит с понижена киселинност, остър бронхит, грип, ангина. унищовава вирусите, повишава имунитета, има усилващо действие, богат е на витамин С.

• Портокаловият сок е с мощно антиканцерогенно действие. Противораковите му свойства са открити още в средата на миналия век. По това време правителството на САЩ осъществява най-грандиозната в световната история рекламна кампания за благотворния му ефект. Причината е рязкото увеличаване на раковите заболявания. В чаша прясно изцеден портокалов сок се съдържат до 70 мг витамин С, колкото е необходимата дневна доза за възрастен човек.

• Въпреки че е богат на витамин С, сокът от грейпфрут е отлично естествено лекарство срещу безсъние. Освен това той нормализира кръвното налягане и отстранява излишния холестерол от кръвта.

• Ананасовият сок влияе благотворно на бъбреците и на функцията на черния дроб и тъй като съдържа ензима бромелин, който разгражда белтъчините, подпомага храносмилането, ускорява изгарянето на мазнините и действа подмладяващо на организма. Ананасовият сок е често използвана съставка в диетичното хранене. Препоръчва се при проблеми с бъбреците и при ангина.

• Прясно изцеденият сок от зеле се пие при гастрит, с понижена киселинност на стомашния сок, при язва на стомаха и заболявания на черния дроб и далака. Той усилва кръвоносните съдове, стимулира процеса на регенерация на клетките и слоестата обвивка на стомашно-чревния тракт, нормализира мастния обмен и ускоряба заздравя-бането на язвите.

• Морковеният сок подобрява зрението, усилва организма и бързо възстановява силите след прекарана болест и повишено физическо и умствено натоварване. Ускорява заздравяването на язви на стомаха, има добър ефект при онкологични заболявания, туберкулоза и малокръвие. Усилва апетита, заздравява зъбите, повишава съпротивителните сили на организма при инфекции и е изключително полезен за хора, чиято работа е свързана с натоварване на очите.

Сокът от краставици нормализира кръвното налягане и сърдечната дейност, подобрява състоянието на зъбите, ноктите, косата. Има диуретично действие, а смесен с морковен сок помага при ревматизъм, препоръчва се при атеросклероза, пародонтоза и засилва паметта.

• Наричат сока от цвекло „женска напитка". Пие се при запек, малокръвие, сърдечни заболявания и стомашно-чревни проблеми, пречиства организма от шлаки, понижава кръвното налягане. Осигурява на тялото ни изобилие от витамини и микроелементи. Приемането на сок от цвекло започба постепенно - по 1 с. л. или в комбинация с други сокове, например от моркови, като всеки ден дозата се увеличава. Преди консумация е добре сокът от цвекло да се подържи няколко часа в хладилник.

• Доматеният сок съчетава великолепни хранителни качества с ниска калорийност. Богат е на соли и микроелементи. Съдаржа мощните антиоксиданти витамините А и С, които забавят стареенето на клетките и стимулират имунната система. Може да се включва в различни диети.


доети-отслабване.ком

Няма коментари: