четвъртък, 31 юли 2008 г.

Причини за възникване на хипертонията

В общи линии те са неизвестни, но е установено, че има редица подпомагащи възникването й фактори:

Възраст, раса и пол. Артериалното налягане се покачва постепенно с възрастта, като до 45-50 години е по-често при мъжете, а след това при жените. Хипертонията се среща по-често при представители на черната раса.

Генетично предразположение. Артериалната хипертония е по-честа в някои фамилии. Участието на генетичните фактори се свежда до 30-60%, като се изразяват най-често в аномалии в бъбречната функция, промени във вегетативната нервна система, разлика в чувствителността към готварската сол.

Наднормено тегло. Артериалната хипертония е 4-6 пъти по-висока при хора с наднормена телесна маса, като 70% от мъжете и 61% от жените с хипертония са с наднормено тегло. При хипертониците редуцирането на телесната маса с един килограм може да доведе до намаляване на артериалното налягане с 2 мм за систоличното и 1 мм за диастоличното налягане.

Прием на сол. Когато тя е в големи количества в храната, също води до покачване на артериалното налягане. Напълно безвреден се смята приемът на 4-5 г сол на ден. В някои райони на света всекидневният прием на сол е под 3 г и средното артериално налягане е ниско, като няма тенденция да се повишава с възрастта.

Прием на алкохол. Известно е отдавна, че редовното прекаляване с алкохол повишава артериалното налягане. От друга страна умерената консумация (под 30 г чист алкохол дневно) не води до повишаване на честотата на кръвното налягане, а се счита, че го понижава, намалява сърдечносъдовата заболеваемост и смъртност.

Тютюнопушене. Никотинът и другите съставки, съдържащи се в цигарения дим, води до повишение на артериалното налягане, като освен това причинява редица други заболявания – хроничен бронхит, рак на белия дроб, исхемична болест на сърцето и др.

Физическа активност. Хора, които са физически активни, развиват по-рядко хипертония, а вече заболелите могат да понижат кръвното си налягане с редовни физически натоварвания.

Стрес. Редица проучвания доказват, че хората, подложени на системен, всекидневен стрес под различна форма в работата си, в семейството и при други контакти по-лесно развиват повишено кръвно налягане от останалите и го поддържат в по-високи стойности.


хелтх.бг

Няма коментари: