четвъртък, 24 юли 2008 г.

При стрес високото кръвно скача, а ниското - пада

Лечението трябва да нормализира стойностите, а не временно да ги свали!

Доц. Финков, повечето хора смятат, че високото кръвно не им пречи и че от него не се умира?
- Умира се, разбира се, но бавно. Около една четвърт от българите са с високо кръвно, не го следят и повечето от тях не вземат мерки. Много проучвания сочат, че хипертониците живеят по-кратко. За да живеят колкото здравите, те трябва да се лекуват непрекъснато, и то с правилните лекарства и дози. Не е достатъчно кръвното само да се понижи. То трябва да се нормализира и трайно да се поддържа в норма.

- Ако сега си премеря кръвното и съм под стрес, то вероятно ще е по-високо. Това значи ли, че съм хипертоничка?
- Винаги при стрес кръвното се качва. Ако обаче стойностите са над 120/80 продължително време, това значи, че има хипертония.

- Достатъчно ли е 3 пъти седмично да го измерим, за да установим това?
- Кръвното трябва да се премери преди ставане сутрин и един път през деня. Достатъчно е то да се мери в продължение на 1 седмица, за да се установи дали е в норма.

- Много хора се стряскат от лекаря дори само при вида на апарата за кръвно. Или поне така обясняват покачването на кръвното налягане.
- При стрес хипертоникът вдига кръвно, а този, който е с ниско, го сваля още повече.

- Стресът може да повиши кръвното, но ние живеем все по-натоварено и под стрес. Би трябвало това да е станало нещо обичайно, на което организмът да не реагира. Така ли е?
- Причините за повишаване на кръвното не са достатъчно изяснени от науката. Знае се, че наследствеността и начинът на живот и хранене имат определена роля. Рискът се увеличава от наднорменото тегло и от заседналия начин на живот.

- Можем ли по външния вид да познаем, че човек е вдигнал кръвно?
- Обикновено лицето се зачервява и става някак по-напрегнато. Често се явява и главоболие, отзад в тила. При хипертонична криза има и неврологични оплаквания - гадене, повръщане, световъртеж, треперене. Ръката може да загуби чувствителност.

- Вярно ли е, че всеки може да има свои, индивидуални показатели на кръвното?
- Не. Нормата е една за всички. И за мъжете, и за жените тя е 120 на 80.

- Преди 4-5 години за "нормални" се приемаха и по-високи стойности. Вероятно това е създало някакво объркване.
- Така е. Преди години имаше така наречените "гранични стойности". Оказа се обаче, че рискът при тях е висок. Затова нормата се закова на 120/80.

- Възможно ли е след 4-5 години тази норма още да се смъкне?
- Не. Това са границите на нормалното кръвно и няма как да се променят.

- Коя е рисковата възраст?
- При жените това е възрастта след менопаузата. Тогава рискът от сърдечносъдов инцидент се изравнява с този на мъжете. При тях на 50-годишна възраст трябва да се вземат мерки. Редовно да се контролира кръвното налягане, холестеролът, да се провери простатният хормон.

- Казахте, че лекарствата за кръвно се пият постоянно, а не само когато стойностите се качат. Бихте ли пояснили?
- Започналото лечение на хипертонията трябва да продължи цял живот.

- Налага ли се схемата, която се спазва през зимата, през лятото да се промени, защото се потим и губим повече течности? Някои от лекарствата са отводняващи, трябва ли да се намалят или спрат?
- Не се налага. Лечението е трайно. Ако ефектът от него се изчерпи, лекарствата могат да се сменят, но в никакъв случай да не се спират.

- Много хора казват: "Тези лекарства на мен не ми действат". Внушават ли си, или може действително да не им действат?
- Възможно е лекарят да не "уцели" точните медикаменти. Тогава те могат да се сменят. Има много голям избор. Няма начин да не се намери правилното съчетание, което да осигури добър контрол на кръвното. Обикновено се комбинират 2-3 медикамента в по-ниски дози. Това е нова тенденция. Тези лекарства действат върху по-широк кръг механизми, които са отговорни за хипертонията.



монитор.бг

Няма коментари: