понеделник, 28 юли 2008 г.

Какво можем да направим за да намалим холестерола си?

1. Спираме пушенето. Най-големият враг на HDL са цигарите. Статистически пушенето е съпроводено от ниски стойности на добрия холестерол, а спирането му води до увеличаването на HDL с 15 процента. Такова увеличение не може да се постигне с нито едно лекарство. При жените увеличението е по-значително, отколкото при мъжете.
Стремим се да намалим теглото си и да го поддържаме във физиологично правилни, но ниски стойности. Наднорменото тегло автоматично понижава HDL.

2. Упражняваме се физически, ако е възможно всекидневно, но не по-малко от 5 пъти в седмицата. Доказано е, че най-доброто упражнение за HDL е аеробното. Правим това, което ни доставя най-голямо удоволствие – ходим бързо, но не по-малко от 35 минути на ден, тичаме, танцуваме. Не е неодходимо да посещаваме скъпи нощни клубове, достатъчно е да се запишем в кварталното училище по танци. Ако имате любим спорт – плуване, тенис, футбол, баскетбол, практикувайте го!

3. Спазваме здравословен режим на хранене. Това означава спазване на средиземноморската диета, съчетана с нискокалоричен режим. Средиземноморската диета се харакреризира с повишена консумация на въглехидрати и витамини, умерена консумация на протеини и ниска на мазнини. Всекидневното ни меню се състои от спагети, варива, плодове, зеленчуци, ядки, мляко, рядко риба и още по-рядко пилешко или телешко месо.

4. Ядем често риба. Вместо каквото и да е друго месо, предпочитаме рибата. Важното е да е прясна и не мазна. Диетолозите определят като мазна риба единствено сьомгата.
Ако се нуждаем от допълнително мазнина, използваме само зехтин и то в ограничени количества. Олиото, маслото и дори маргарина са табу.

5. Не пием много алкохол. Диетолозите съветват, че максималната седмична доза алкохол е 10 чаши вино. Доказано е, че хората, които редовно консумират алкохол в умерени граници, имат високи стойности на добрия холестерол.



shumenredcross.blogspot.com

Няма коментари: