събота, 26 юли 2008 г.

Усещате ли налягането?

Повечето от нас проверяват кръвното си налягане веднъж годишно, а други го правят всекидневно. Най- общата причина за високо кръвно е холестерола. Другите са преяждане, диабет, главоболие, стрес, заболяване, аутоимунно заболяване и други подобни.

Близо един от три американци страдат от високо кръвно налягане, което ако не се контролира ще се отрази на сърцето, мозъка и бъбреците.

Кръвното налягане се изразява чрез две стойности: горна и долна граница или 140 на 90. Тези стойности се получават поради факта, че налягането, което кръвта упражнява върху стените на артериите, не е еднакво през цялото време. Най-високото налягане се достига в момента, в който сърцето изтласква кръвта. Между два удара на сърцето, когато то е в почивка, налягането пада до най-ниското си ниво.

И двете стойности на кръвното налягане – най-високата и най-ниската, са важни и поради това то винаги има два компонента. Лекарите наричат по-голямата стойност “систолично налягане”, а по-малката “диастолично налягане”. Нормално кръвното налягане при здрав човек е по-ниско от 140 на 90.

Когато кръвното налягане е с високи стойности и остане постоянно такова, това може да доведе до увреждане на артериите на чувствителни вътрешни органи като например бъбреци, сърце, мозък или части от окото. Също така високото кръвно налягане кара сърцето да работи по-усилено.

Един от начините, по които високото кръвно налягане медицинският термин е “хипертония” оказва увреждащото си действие, е като причинява грапавини по иначе винаги гладката като стъкло вътрешна повърхност на артериите. Когато това стане, е много по-лесно за мазнините и холестерола да влязат в артериалните стени и в края на краищата да запушат артериите.

Изключете солта от диетата си. Както знае всеки “изял една торба сол”, солта кара организма Ви да иска вода. По-голямото количество течност повишава кръвното налягане и кара сърцето да работи по-усилено.

Премахнете излишните килограми. Наднорменото тегло може да влоши и без това високото кръвно налягане, тъй като сърцето трябва да работи повече, за да изтласка по-голямо количество кръв. Ако Вие сте с наднормено тегло, понижаването му може да доведе до намаляване на дозите и дори до спиране на приема на някои антихипертензивни медикаменти. Попитайте Вашия лекар за някоя безопасна за Вас програма за отслабване.

Редовни физически упражнения.
От упражненията има двойна полза – те помагат за укрепване силата на сърцето и допринасят за по-бързо намаляване на теглото Ви.

Взимайте антихипертензивните си медикаменти редовно. Повечето хора с високо кръвно налягане се нуждаят от прием на лекарства едновременно с провежданата диета и програмата от упражнения. Привиквайки с лекарствата, взимайки ги точно както са предписани, Вие може да запазите ниски стойности на кръвното си налягане.
Растения като Кава Кава и корен от валериан могат временно да намалят кръвното, но се консултирайте с лекар преди да започнете самолечение.

Измервайте редовно кръвното си налягане. Лесно е да измерите кръвното си налягане. Попитайте Вашия лекар къде и как “се чува” Вашето кръвно налягане и как да го измерите. Проверявайки го редовно.

Както винаги ние се посвещаваме на вашето здраве, осигурявайки ново топ фитнес оборудване в района на Чикаго. Разполагаме с лицензирани фитнес инструктори и физиотерапевти. Ние правим прочистване на дебелото черво и безплатен анализ на кръвното налягане. Обадете се на безплатния телефон 1-877-DRBACKS или посетете нашия уеб сайт www.advancedphysicalmedicine.org. Здравени професионалисти чакат да направите вашия приемен час или безплатна консултация.


българиясега.ком

Няма коментари: