неделя, 27 юли 2008 г.

Чудодейните свойства на зехтина

Да намажете кожата си със зехтин, след като е била изложена на вредните слънчеви лъчи, може да я предпази от рак, доказва съвсем наскоро проведен експеримент в Медицинския Университет Кобе в Япония. Японските изследователи установили, че използването на extra virgin зехтин като лосион за след слънце предотвратява появата на тумори при опитни мишки, поради наличието на антиоксиданти като витамин Е, Селен и Омега-3, които абсорбират свободните радикали и защитават от вредните UV лъчи.

Зехтинът Extra Virgin може да се използва като превенция срещу рак на кожата.

Един от най-добрите пазители на красотата, поради наличието на силни антиоксиданти е зехтина. Той е използван в продуктите за разкрасяване още от древни римски времена, когато жените просто са мажели телата и косите си с него, вярвайки, че е истински извор на младост. Идеален за студените зимни дни, зехтинът успокоява напуканата кожа на лицето, тялото, устните. Хидратира изтощената, изгубила блясъка си коса. Може да се използва успешно за всяка част от тялото – от кожата и ръцете, до ноктите и косата.

Зехтинът може да бъде използван при неспокоен стомах, както и при лош дъх.

Когато става дума за продукти за коса, зехтинът е сърцевината на съставките, главно поради неговата естествена способност да овлажнява, подхранва, заздравява и придава еластичност и блясък на косата.

Може да се предотврати появата на пърхут със смес от extra virgin зехтин и няколко капки масло от чаено дърво. Просто разтрийте в косата и изплакнете.

Всички знаем, че зехтинът е полезен за здравето ни, но какво точно го прави такъв?

Намалява риска от рак на кожата

Зехтинът съдържа полифенол, много силен антиоксидант, който предотвратява мутирането на клетките, което причинява рак.

Защитава сърцето

Зехтинът помага да се запази нивото на добрия холестерол високо, а това на лошия – ниско. Също редуцира възпалителните процеси в тялото.

Понижава кръвното налягане

Мощният полифенол подпомага разширяването на артериите, което е предпоставка за понижаването на кръвното налягане.

Помага в борбата с килограмите

Трудно е да си представим, че точно зехтинът е предпоставка за сваляне на килограми, вместо да помага за качването, но е факт.

Успокоява главоболието

Зехтинът съдържа олиокантал – естествена съставка, която блокира болката и спира възпалителния процес, като върши работа подобна на ибопрофена.


козметиката.ком

Няма коментари: