събота, 26 юли 2008 г.

Хората над 80 години трябва да приемат по-малко лекарства против кръвно налягане

Инфарктите и инсултите доминират сред причините за смъртност в по-млада възраст. След 80-годишна възраст причините за смъртност обаче са съвършено различни.

Изследванията показват, че старите хора с високо кръвно налягане, които не приемат лекарства, живеят по-дълго от тези, които активно лекуват хипертонията си.

Предварителните хипотези, които се опитват да обяснят този парадокс, предполагат, че именно високото кръвно налягане при възрастните подобрява кръвоснабдяването на важните органи и крайниците им.

При тях вътрешните повърхности на артериите и вените са грапави от плаки и са стеснени. Затова в напреднала възраст кръвоснабдяването на бъбреците намалява с 50 процента.
А повишеното кръвно налягане спомага бъбреците да се снабдяват с повече кръв.

Другото обяснение предполага, че поради отслабналите заради възрастта бъбреци и черен дроб, се увеличава токсичното въздействие от приеманите лекарства, защото тези два органа не могат да изхвърлят нормално токсините от организма. Значение има и отслабналата хормонална система при тази група хора.
Затова хората, прескочили 80 години, трябва да бъдат по-внимателни при прием на лекарства, особено такива, които се отразяват на бъбреците и черния дроб.


блитц.бг

Няма коментари: